Бизнесът и Министерството на отбраната са на път да се скарат заради

...
Бизнесът и Министерството на отбраната са на път да се скарат заради
Коментари Харесай

Бизнесът и армията са на нож за доброволния резерв

Бизнесът и Министерството на защитата са на път да се скарат заради измененията в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, с които армията се пробва да позатвори най-малко малко огромната кадрова дупка. Измененията вече са качени за разискване в портала за публични съвещания.

МО предлага основаването на „ срочна работа в доброволния запас “, която да включва интервал от време (до 6 месеца), през който пълновръстен български жител минава военна подготовка и извършва задания в състава на военни формирования от Въоръжените сили като резервист. Според военните това щяло да  " спомогне за осъществяване на подготовката на по-голям брой български жители за отбрана на отечеството, което надлежно ще усъвършенства и окомплектоването на военните формирования с резервисти, а военновременните формирования - със запасни ". В същото време МО признава, че изпитва все по-големи кадрови усложнения. Оттам показват в прав текст: " Анализите демонстрират, че в границите на идващите 10–15 година България няма да разполага с задоволително готови жители за отбрана на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования ". Като образец се привежда събитието, че " за интервала на осъществяване на курсовете за подготовка на жителите за отбрана на отечеството от 2015 година до през днешния ден начална военна подготовка са минали 337 български жители, а в курсове за специфична военна подготовка за потребностите на въоръжените сили - едвам 27 ".

Част от промените предвиждат договорите за работа в доброволния запас към този момент да изключват работодателя от съглашението. В сегашния миг тези контракти са тристранни. Те се подписват сред министъра на защитата, резервиста и неговия шеф. Липсата на единодушие на последния постоянно е спънка за подписване на този контракт, което препятства комплектуването на военните формирования в спокойно и военно време, аргументират се създателите на законопроекта от Министерството на защитата. Отпадането на работодателя като страна по контракта щяло да бъде обезщетено с въведеното обвързване за уведомяването му за подписания контракт и с обезпечаване на обезщетение за времето на отсъствието на резервиста от работа заради прилагане на неплатен длъжностен отпуск в размер, избран в акт на министъра на защитата, написа още в претекстовете.

Това предложение обаче е посрещнато на нож от бизнеса в лицето на Българската стопанска камара (БСК), защото съгласно новите правила военните ще уведомяват работодателя постфактум, че негов чиновник е станал непринуден боец. 

От БСК показват, че в сегашния текст на закона е спазен изцяло принципът на доброволността, защото се засягат ползите и на трети страни, с които резервистът се намира в договорно правно отношение, в тази ситуация - със своя шеф. В самия контракт за работа в доброволния запас е планувано да се показват типът и размерът на компенсацията за работодателя за времето на осъществяване на дейна работа от резервиста и плануваните неустойки при отговорно несъблюдение на контракт. Следва да се има поради, че продължителността на контракта може да доближи 5 години, а може и да бъде продължен за същия период, показват страховете си от бизнес организацията. В изискванията на изострен дефицит на работна мощ е разбираемо желанието на МО да отстрани всички спънки пред обезпечаването на резервисти, само че това не следва да става посредством потребление на административен метод и за сметка на работодателите, които от години сигнализират за недостиг на служащи, разяснява БСК.

За интервала на дейна работа естествено е резервистът да загуби част от професионалната си подготовка и опит и след завръщането на работа ще е нужен интервал на акомодация и спомагателна подготовка. Освен това работодателите ще са изправени пред нуждата да търсят нови чиновници за избран интервал (няколко седмици или месеца или година), което в множеството случаи е доста мъчно и неизбежно ще се отрази на организацията на работа и натовареността на останалите чиновници, аргументира се камарата.

Ако се наеме нов чиновник на неопределен контракт, това ще натовари финансово работодателя след привършване на дейната работа на резервиста, защото съществува възбрана за уволняване на чиновници по време на дейна работа, оплакват се още от БСК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР